Geerts BoekenTip: Universele Reisgids voor Moeilijke Landen

Vanaf nu ook op deze blog te vinden: samenvattingen en recensie-achtige artikelen van boeken. Boeken waarvan ik vind dat ze ertoe doen. Die de tijd zeker waard zijn om te lezen. In deze eerste aflevering in deze categorie tip ik het boek Universele Reisgids van Moeilijke Landen, geschreven door wereldreiziger Jelle Brandt Corstius.

Algemene feitjes

  • Aantal hoofdstukken: 8
  • Aantal bladzijden: 191
  • Illustrator: Michiel van de Pol
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Uitgever: Prometheus
  • Genre: reisgids
  • ISBN: 978 90 446 1908 9

 

Over de auteur

Jelle Brandt Corstius is een doorgewinterde (letterlijk!) Nederlander die al de nodige ervaring heeft in Rusland, aangezien hij er een aantal jaren woont. Hij heeft echter ook andere, voornamelijk oriëntaalse, landen bezocht, zoals India en Indonesië. Hij woonde van 2000 tot 2010 in Moskou, de Russische hoofdstad. Daar maakte hij maar liefst documentaires over het land, de VPRO zond ze uit. Bovendien heeft Brandt Corstius een bescheiden aantal boeken geschreven, die duiding geven over het reizen door en leven in Rusland.

De voorkant van het boekje. Foto: Geert Braam

 

Even inhoudelijk

Dit boek is bijzonder praktijk praktisch gericht en leest makkelijk weg. Het begint al bij de opbouw van het boek: wat te doen voor men vertrekt (hoofdstuk 1), dan volgt er informatie wat te doen als je eenmaal onderweg bent. Een paar hoofdstukken gaan over het reilen en zeilen in het land van bestemming. De uitgave eindigt met de terugreis en nazorg als men terug is in ons koude kikkerlandje.

Ik ontdekte dit boek door het vak ‘interculturele communicatie’, plus dat verre landen met andere gebruiken en tradities kunnen rekenen op grote belangstelling van mij. Wat gewoon bij ons is, kan in een maatschappij van duizenden kilometers verderop totaal vreemd zijn.

Ik wi niet te veel spoilen, maar toch ga ik kleine dingetjes uitlichten die een westers mens snel opvalt als hij gearriveerd is in bijvoorbeeld Rusland of een land in de regio Zuidoost-Azië. Zo is het gewoon om in Rusland bij het minste of geringste al een wodka’tje weg te drinken.

 

Voedsel & versnaperingen (hoofdstuk 5)

Volgens Brandt Corstius moet iedere westerse persoon die in zo’n ‘ver-weg-van-huis-land’ zit, rekening houden met diarree. Dit komt puur vanwege het feit dat de lokale keuken daar totaal anders is; wij in de Westerse wereld krijgen té luxe en té gezond voedsel binnen. In Rusland en Zuidoost-Azië gelden weer andere eet- en kooktradities die overigens totaal verschillen van de in Nederland bekende afhaalchinees.

Een ander element is dat je als consument daar zelf streng moet letten hoe er in lokale restaurantkeukens omgegaan wordt met de hygiëne. Je zal dus je ‘normale’ voedingsstandaarden flink naar beneden moeten bijschroeven, je ontkomt er niet aan.

Met name in Rusland vloeit de alcohol rijkelijk, het wordt daar gezien als een sociaal bindmiddel als ik de schrijver mag geloven. Op de openbare weg in Rusland is het heel normaal dat je elkaar spontaan aanspreekt met een glaasje (lees: volle fles) wodka. En daar zit een reden achter: door de alcohol voelt het alsof je lichaam de bittere kou beter doorstaat. Maar goede, warme kledij dragen blijft essentieel.

Zomaar twee pagina’s van het ‘hoofdverhaal’. Foto: Geert Braam

 

Lucratieve baantjes (hoofdstuk 7)

In het boek staat ook benoemd dat er in verre landen voor alles wel werk is. Voorbeelden hiervan zijn mensen die gebruikte dienbladen opruimen, zelfs bij de grotere fastfoodketens daar. Verder zijn er werknemers in vliegvelden, die zomaar je bagage ongevraagd op een kar zetten. Daar vragen ze dan achteraf een klein bedrag voor. En in Turkije zijn er regelmatig vrouwen op de markt te vinden die je willen wegen en je overgewicht melden via de luidspreker. Kan iedereen meegenieten!

 

Snelle tips, samengevat uit de Universele Reisgids voor Verre Landen

Er staat nog zo veel meer in het boek, wat je absoluut moet lezen ter voorbereiding op het verblijf in andere cultuurgebieden. Hier volgt een kleine bloemlezing:

  • Let goed op wat je meeneemt en wat niet. Alle voorwerpen die je inpakt moeten a) relevant zijn en b) praktisch gebruikt worden.
  • In eerste instantie: vertrouw niemand. Als goed Engelssprekende westerse man krijg je veel aandacht. Je valt op, daar kan de lokale bevolking misbruik van maken. Zo kun ze je veel geld aftroggelen als je niet scherp bent, want de inwoners zien jou als wandelende portemonnee.
  • Hou altijd, maar dan altijd alles schoon. Jouw handen, jouw kleding, jouw huid etc. worden snel de dupe van de slechte hygiëne in voornamelijk Rusland en landen in de regio van Zuidoost-Azië. Schoon drinkwater uit de kraan is in die gebieden eerder uitzondering dan regel. Let bovendien op voldoende bescherming tegen malaria en andere ziektes die je op dat moment niet kan gebruiken (wanneer wel?).
  • Doe niet alsof je alles zelf beter weet, die gedachte is al eeuwenlang achterhaald. Ga juist op avontuur met een open geest en bed je op die manier in in de tradities en cultuur die in dat verre gebied heersen.

 

Tot slot

Al met al is het een nuttig en praktisch boek. Je hoeft geen doorlopend verhaal te verwachten. Het zijn juist tips, adviezen en afraders die toegelicht worden, afgewisseld met anekdotes en bondige verhalen van Jelles avonturen. Ik vond het een makkelijk en laagdrempelig boek, deels met amusement. Ik ben verbaasd over Brandt Corstius’ schrijfstijl!

 

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.